Istoricul palatului de justiție

Clădirea impozantă în care se află sediul Curții de Apel Alba Iulia este situată în centrul vechi al municipiului Alba Iulia şi a fost edificată între anii 1906-1908 cu destinația „Palat al Justiției”, după planurile arhitectului maghiar din Budapesta, Gerster Kalman. Construcția în plan orizontal are formă hexagonală şi cuprinde două curți interioare în timp ce pe verticală este structurată pe 4 niveluri: subsol, parter şi două etaje.
Arhitectural și stilistic clădirea este încadrată secessionismului, varianta germană a Art Nouveau-ului, ce se traduce prin forme armonioase, parțial inspirate din clasicism şi accent pe funcționalitate. În cazul Palatului amplasat în actuala Piață Ion I.C. Brătianu, partea cea mai impresionantă este fațada sudică cu turnul decroșat prevăzut la cele două etaje cu patru coloane şi capiteluri de tip neoclasic. La partea superioară a turnului se observă un registru decorativ cu baluștrii care încadrează un fronton semicircular în care în prezent este plasată stema județului Alba iar anterior era un însemn heraldic reprezentativ pentru caracterul de Palat al Justiției. Clădirea este prevăzută cu alte trei turnuri false de colț, vizibile doar la nivelul acoperișului toate cu rol decorativ.
Din punct de vedere arhitectural, imobilul nu a suferit modificări semnificative pe parcursul secolului XX, fiind concepută să corespundă destinației inițiale de sediu al Tribunalului, Parchetului, Judecătoriei mixte şi Penitenciarului de pe lângă Tribunal, aici fiind strămutate aceste instituții care anterior funcționau în vechea cetate de secol XVIII.
Clădirea a fost utilizată ca palat de justiție până în anul 1968, când a fost preluată de fostul sfat popular al raionului Alba, schimbându-i-se la acea dată destinația în sediu pentru comitetul județean de partid. În 1984 în centrul orașului a fost edificat un sediu nou pentru Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia și Parchetele de pe lângă acestea.
După Revoluția din decembrie 1989 asupra fostului Palat de justiție s-au întabulat succesiv instituții administrative locale iar din 1993, de la înființarea sa, Curtea de Apel Alba Iulia funcționează la etajul al II-lea al clădirii.
În anul 2001, Ministerul Justiției a urmărit redobândirea dreptului de administrare asupra Palatului de Justiție, acționând în judecată Prefectura Județului Alba și Consiliul Județean Alba însă, în apel, Ministerul Justiției a renunțat la judecată.
Prin Hotărârea Guvernului nr.866/18.08.2010 imobilul a revenit în administrarea Ministerului Justiției, pentru Curtea de Apel Alba Iulia.

Palatul a găzduit şi evenimente majore.

În dimineaţa zilei de 2 decembrie 1918, începând cu ora 9, în clădirea Tribunalului din Alba Iulia, s-au reunit în prima şedinţă membrii Marelui Sfat Naţional, aleşi cu o zi înainte de Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi părţile ungureşti, după ce a proclamat unirea cu România în mijlocul unei mulţimi entuziaste de 100.000 de români veniţi din toate colţurile Transilvaniei.
  În sala festivă a Palatului de Justiţie, cei 200 de reprezentanţi ai poporului au luat hotărâri esenţiale pentru punerea în practică a voinţei populare de unire, exprimată la 1 decembrie: au ales conducerea Marelui Sfat Naţional care îndeplinea rolul unui veritabil Parlament, componenţa Consiliului Dirigent al Transilvaniei care a asigurat timp de aproape 2 ani guvernarea provizorie a Transilvaniei, până la unirea deplină cu România dar şi membrii delegaţiei care urmau să înmâneze regelui Ferdinand decizia de unire.     

Mobirise

Situația locativă actuală a clădirii

În prezent Curtea ocupă integral etajul al doilea al clădirii cu 3 săli de judecată şi 31 de încăperi, la etajul I are în folosinţă 3 birouri şi o sală de consiliu în timp ce la parterul clădirii sunt utilizate efectiv 10 încăperi dintre care una amenajată ca şi sală de judecată. La subsolul clădirii, pe lângă cele 6 încăperi deţinute (4 destinate pentru arhivă şi 2 amenajate pentru arestaţi) au fost preluate la sfârşitul anului trecut birourile în care şi-a desfăşurat activitatea I.S.U. Alba.

Celelalte spaţii de la subsol, de la parter şi de la etajul 1 al clădiri sunt ocupate de Consiliul Judeţean Alba şi de Prefectura Judeţului Alba care au drept de folosinţă.
Pe măsura eliberării spaţiului de către instituţiile cu care împarte în prezent folosinţa imobilului, Curtea de Apel Alba Iulia intenţionează să reorganizeze întreg spaţiul existent care la acest moment este evident insuficient şi impropriu utilizării corespunzătoare, astfel încât clădirea să redevină cu adevărat un Palat al Justiţiei, în care sălile de judecată construite cu această destinaţie şi celelalte compartimente destinate publicului să fie uşor accesibile iar personalul instanţei să beneficieze de spaţiul necesar desfăşurării activităţii în condiţii optime. 

Contact

Str. I.C.Bratianu, nr.1
Alba Iulia, 510118
E-mail: ca-albaiulia@just.ro
Tel.:+40 258 810 289
+40 258 810 2932
Fax: +40 258 810 293

Urmărește-ne 
Informații utile